9 thoughts on “Laat hier je vraag over de oorlog achter

 1. Mijn beide oma’s leven niet meer, maar ik zou toch graag meer willen weten , nl:
  Ik zou graag meer willen weten over wat mijn overgrootmoeder moet hebben meegemaakt, toen ze in het vrouwenkamp Ravensbruck terechtkwam en daar is overleden, nadat ze een Joods gezin in haar pension in Nederland een onderduikadres had geboden en ze helaas werd verraden.
  Ook wil ik daar een keer met mijn moeder, haar kleindochter dus, een bezoek brengen aan Ravensbruck, om ons verbonden te voelen met onze (over)grootmoeder, die in onze ogen toch een heldin was, om dit allemaal te durven.

 2. Ik zou mijn grootmoeder van vaders kant willen vragen:
  – met welke gedachten en gevoelens ze haar zoon op 19-jarige leeftijd naar Duitsland zag gaan in het kader van de ‘Arbeitseinsatz’
  – hoe ze de inkwartiering bij een boer in de buurt heeft ervaren nadat hun huis was weggevaagd bij een bombardement.
  En mijn andere grootmoeder zou ik willen vragen naar de dag dat de werkpaarden van mijn grootvader gevorderd werden en hij die zelf van Walcheren naar Zeeuws-Vlaanderen moest brengen.

 3. Lieve Oma, jullie werden ouders tijdens de oorlog en mijn vader is in 1943 geboren. Jullie zijn maar liefst 11 x de troste ouders geworden van jullie kinderen.Heeft het grote gezin u genoeg afgeleid van de oorlog was u nooit bang om niet genoeg eten te hebben en de ellende die de oorlog veroorzaakte ziekte etc. Ik zou zo graag willen weten waarom jullie zoveel kinderen hebben gekregen in zo’n onzekere tijd. Juist omdat ik het supergoed heb en maar 2kinderen heb gekregen

  • Ik zou mijn opa graag willen vragen hoe hij als 14-jarig jongetje de oorlog ervaren heeft. Van verhalen die ik van hem gehoord heb, heeft hij ook veel positiefs eruit kunnen halen, wat ik heel erg mooi vind! Mijn opa en oma zijn verliefd geworden ten tijde van de oorlog, ook daarvan zou ik graag willen weten hoe dat in die tijd was (ik vind het namelijk heel moeilijk om me voor te stellen, maar wel heel erg lief!) En daarnaast zou ik ze vragen naar alle leuke, grappige en mooie momenten, mijn opa kon daar namelijk altijd uren over vertellen, vol spanning! Ik geloof dat ie namelijk heel wat kattenkwaad heeft uitgehaald toendertijd 🙂

   Helaas kan ik al deze dingen niet meer vragen, mijn opa is een half jaar geleden onverwachts overleden en ik kom er nu pas achter dat er eigenlijk heel veel dingen zijn, die ik niet van hem weet, ook over de oorlogstijd. Gelukkig kan ik het mijn moeder nog vragen, maar mijn opa kon altijd zo mooi vertellen, dat mijn moeder daar niet aan kan tippen haha!

   Ik doe wel heeeel graag mee met deze actie, omdat mama al een hele tijd zegt dat ze graag naar Soldaat van Oranje zou willen, en ik zou haar hier heel graag mee willen verrassen! Misschien voor moederdag? 🙂

 4. Ik zou zoveel willen vragen! Als kind deed ik daartoe al verschillende pogingen maar mijn oma wilde er niets van weten. Zij was van Joodse afkomst maar ook daarvan wilde ze niets weten; uit angst denk ik. Haar moeder droeg een ster in de oorlog maar kon dankzij toedoen van de burgemeester (naar zeggen) ‘gewoon’ de hele oorlog in haar eigen huis blijven wonen. Mijn oma dook samen met opa (katholiek) en haar zoon onder omdat deze bij de spoorwegen werkte en niet voor de Arbeidseinsatz van de Duitsers ingezet wilde worden.
  Dus zou ik willen vragen:
  Hoe was het om ondergedoken te zijn?
  Had het Joodse geloof nog enige betekenis? Deed je nog iets aan de gebruiken/rituelen?
  Uit stamboomonderzoek ben ik erachter gekomen dat er ooms/tantes omgekomen zijn in concentratiekampen.
  Daarover zou ik o.a. willen vragen of oma daarvan wist en wat waren dat voor mensen? Zij heeft er veel over opgeschreven dat wist mijn vader maar jammer genoeg heeft ze dit verbrand vertelde ze hem destijds.
  Helaas leeft mijn oma niet meer en bevraag ik mijn vader natuurlijk maar die weet helaas ook niet alles.
  Nicole

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s